2010-06-01

Mobiilsus Itaalia
Toimus 2-6. märtsil 2010.

Viienda mobiilsuse sihtkoht oli Itaalia.  Mobiilsuse raames toimus tutvumine Itaalia haridussüsteemi, kultuuri ning loodusega. Peale ülevaatliku ekskursiooni Torinos oli veel  organiseeritud ekskursioon Liguuria mere rannikule, mis on ammustest aegadest tuntud puhkuse ja kalastuse koht.
Kohtumise teemat võib sõnastada järgmiselt – „ Migratsioon”. 
Tegelikult toimus töölaual paljude probleemide arutamine, mis on seotud elanikkonna migratsiooniga  Euroopa riikidesse, nt elanikkonna tööhõivatuse probleem; tolerantsuse probleem;  laste õpetamise probleem koolis, kelle emakeel erineb õppekeelest jne.
Tähelepanuväärt oli see, et diskussiooni käigus saali olid spetsiaalselt kutsustud kutsutud Itaalias elavad araabia rahva esindajad. Need olid 2 naist  tüüpiliste araabia rätikutega peas ning 1 noormees.  Nad olid oma väljendamistes väga optimistlikud ja uskusid oma edu Euroopa Liidu territooriumil.  Üks naine oli oma kõnes rohkem aktiivne. Praegu töötab ta araabia keele õpetajana  ühes koolis Itaalias.
Torinos viibimise ajal tutvusime samuti populaarse liikumise „Pache” ideedega. Liikumine aitab  kaasa rahvusvaheliste sidemete arengule ja aitab Itaaliasse tulnud migrante.
Vastuvõttev pool tegi palju, et näidata meile itaalia kommete, tradistsioonide, köögi, itaalia temperamendi ja aktiivse suhtlemise  ainulaadsust ning omapära. 
Erilist tähelepanu vajab see fakt, et itallaste eluviis erineb väga Eestimaal elavate inimeste eluviisist. Itaalias veedud nädal jääb eluajaks meelde.