2010-06-01

Mobiilsus Leedu

Toimus 8.-12. detsembril 2009.
Neljas osalejate kohtumine COMTEC programmi raames toimus Kaunases, Leedus, ajavahemikul 8. - 12.12.2010.a.
Enne Leetu sõitmist käsitlesime õpilastega teemat „Migratsioon“. Meie vaatluse all oli migratsioon, emigratsiooni ja immigratsiooni põhjused. Viisime küsitluse läbi selleks, et uurida, mida kavatsevad teha meie kooli gümnaasiumiastme õpilased pärast kooli lõpetamist. Selgus, et paljud noored ei seonda oma tulevikku kodumaaga, nad plaanivad ära sõita välismaale (tahavad välismaal õppida ja töötada). Materjali ja küsitluse põhjal valmistasime õpilastega esitluse, kus püüdsime anda ülevaadet Eestis toimuvatest muutustest.

Käsitledes II maailmasõda, pöörasime rohkem tähelepanu sõja tagajärgedele. Õpilased said teada, et paljud eestlased põgenesid nõukogude võimu eest Läände, peamiselt Rootsi. Ühiskonnaõpetuse tundides arutasime migratsiooni põhjused, õpilased põhjendasid migratsiooni eeliseid ja puudusi.

Tegevuste plaan oli Leedus kavandatud kolmeks päevaks. Kõik üritused olid korraldatud ja läbiviidud kõrgel tasemel. Iga päev oli huvitav ja oli sisustatud mitmekülgsete sündmustega. Iga päev olid huvitavad kohtumised ja ekskursioonid, mille abil saime oma silmaringi laiendada. Me saime ettekujutuse Leedu ajaloost ja olukorrast, kuidas muutub Leedu rahvastik.

Esimesel päeval toimus kohtumine Kaunase õppekoolis ja tutvus COMTEC programmi osalejatega. Meie osalesime lahtises tunnis, ettevalmistatud Kaunase kooli õpilaste ja õpetajate poolt. Tund oli praktiline, me valmistasime mitu jõulumeenet. Tegevuse vältel tutvusime programmi osalejatega.

Järgmisel päeval vaatasime esitlused, tutvusime teiste riikide andmetega toimuva migratsiooni kohta, toimus põhjalik arutelu teemal „Migratsioon“. Seejärel arutasime tulevasi üritusi, seotud antud projektiga.

Kolmandal päeval saime rohkem ringi sõita ja tutvuda Kaunase ja Vilniuse ümbrusega, ekskursioonijuhi jutt oli huvipakkuv.